Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. Adana Valiliği
T.C. Adana Valiliği
T.C. Adana Valiliği
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Yöneticilerimiz Görev Dağılımı Valilik Birimleri Tarihçe İl Protokol Listesi Mevzuat
  • ADANA
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Duyurular Basın Açıklamaları Adana Başka Adananın Kurtuluşunun 100. Yıl Logosu Adana Valiliği Logosu
  • İLETİŞİM
°C
14
Haziran2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Vali Yavuz Selim KÖŞGER
      • Vali Yardımcıları
        • Dr. Mustafa YİĞİT
        • Emin Sait KARAHALİLOĞLU
        • Mehmet ÖZ
        • İbrahim KÜÇÜK
        • Abdullah ŞAHİN
    • Yöneticilerimiz Görev Dağılımı
    • Valilik Birimleri
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • Protokol Şube Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Planlama Koordinasyon Müdürlüğü
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • Enerji Yönetim Birimi
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Valiler
    • İl Protokol Listesi
    • Mevzuat
  • ADANA
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İl Emniyet Müdürlüğü
      • Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
      • Ticaret İl Müdürlüğü
      • İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
      • İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü
      • Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
      • Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
      • Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
      • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Sağlık Müdürlüğü
      • İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İl Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
      • İl Jandarma Komutanlığı
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
      • Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
      • İl Güvenlik ve Acil durumlar Koordinasyon Merkezi
      • İl Defterdarlığı
      • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
      • Adana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Duyurular
    • Basın Açıklamaları
    • Adana Başka
    • Adananın Kurtuluşunun 100. Yıl Logosu
    • Adana Valiliği Logosu
  • İLETİŞİM

İl Sağlık Müdürlüğünün Mevsimsel Grip Hastalığı, Grip Aşısı Ve El Hijyeni İle İlgili Basın Açıklaması

T.C.
ADANA VALİLİĞİ
İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

 

 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI, GRİP AŞISI VE EL HİJYENİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük belirtileri ile başlayan bazı vakalarda kusma, ishal ve yüksek ateş ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.

Grip virüsu vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.

Gribe yol açan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt veya hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyaların kullanılmasıdır.  Bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hastalıktan korunmak da çok önemlidir.

Gripten korunmada en etkili yöntem GRİP AŞISI’dır. 65 yaş üstü ve altta yatan hastalığı olan bireyler daha büyük risk altında olması nedeniyle grip aşısı konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmesi çok önemlidir.

Risk grupları;

  • 65 yaş üstü
  • 2 yaş altı bireyler
  • Bakımevi/huzurevinde kalanlar
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Astım dahil kronik akciğer hastalığı olanlar
  • Koroner arter hastalığı olanlar, kalp damar sistemi hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar
  • Kan hastalığı
  • Nörolojik ve metabolizma hastalığı olanlar
  • Kronik karaciğer hastalığı olanlar
  • Obezler
  • Sağlık çalışanları
  • 6 ay -18 yaş arasında uzun süre aspirin kullanması gereken kişiler
  • Gebeler  (Sağlık uygulama tebliğine göre grip aşısı ödenme kapsamına girmiştir.)

 

Özellikle bu risk gruplarına giren kişilerin sağlık kurumlarına başvurarak grip aşısı konusunda bilgi almaları ve aşıları yaptırmaları önem arz etmektedir. 

     Kişisel korunma önlemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
  • Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.
  • Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.
  • Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
  • Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
  • Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.
  • Eller ve yüzler sık sık temizlenmelidir.

 

Grip benzeri hastalıklardan korunmak için özellikle kış aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi, ılık içecekler ve bol su içilmesi gerekmektedir. Özellikle eller temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. El yıkamada önce ellerin su ile ıslatılmasına, 3-5 ml sıvı sabunla ellerin 15 sn ovalanmasına, ellerin ve parmakların tüm yüzeylerinin temizlenmiş olmasına ve daha sonra ellerin iyice kağıt havlu ile kurulanmasına, kullanılmış havluların çöp kutusuna atılmasına dikkat edilmelidir.

Grip hastalığının tedavisi ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahati önerilir.

Çoğu hasta 3-4 gün içinde rahatlamaktadır ve antiviral tedavi çoğunlukla gerekmemektedir. Ancak çocuk, gebe ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabilir. Bu tip ilaçlar da şikayetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.

Özellikle grip döneminde mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.

EL HİJYENİ

El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini almalıdır. Pek de önemsemediğimiz bu konu ile ilgili eğitimler çocukluk çağlarından itibaren başlamalı ve yaşa, kişiye, mesleğe özel eğitimlerle devam etmelidir. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşam içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için, toplu yaşam alanları ve çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.

 

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır. Bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar gibi mikroorganizmalar vücutta uygun ortam bulduklarında çoğalarak hastalık yaparlar. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Hapşırma ile 4500–1.000.000, öksürme ile 3500, konuşma ile 500-1000 partikül ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Ellerimizle kirli eşya ve gereçlere dokunarak, kontamine olunur. Yani mikroplar yayılarak kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlığını da tehlikeye atar. Kaşınmak, göz, ağız, bıyık, burun, kulak elleyerek ellerimizde bulunan mikropları her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.  Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, ishal, verem vs. gibi bir çok bulaşıcı hastalık ellerin hijyen yetersizliği nedeniyle bulaşabilmektedir.

 

      Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız?

  • Her tuvalete gittikten sonra
  • Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
  • Yemek hazırlamadan önce,  yemek öncesi ve sonrası
  • Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra
  • İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
  • Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
  • Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
  • Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
  • Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
  • Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
  • Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
  • Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra
  • Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra 

  

  Nasıl El Yıkamalıyız?

Çok kalabalık yerlerde, uygun olmayan zamanlarda, tuvaleti olmayan yerlerde,  sabunsuz  tuvaletlerde   el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır. Ellerimiz bol su ile avuç içi, el sırtı, parmak araları, tırnak yüzeyleri ve bileklerin her tarafına temas ederek 3- 5 dk. da temizlenmelidir. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanmalı, kağıt havlu veya şahsi havlu ile iyice kurulanmalıdır. Kağıt havlu ile musluk kapatılarak çöp kutusuna atılmalıdır. Kurutma varsa iyice kurutulmalıdır. Sağlık ve gıda işinde çalışanlarda el hijyeni toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Resmi Gazete
  • Bilgi Edinme
  • Resmi İlan Portalı
Döşeme Mah. Mehmet Nuri Sabuncu Bulvarı No:115 Seyhan/ ADANA
03224592743
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız