T.C.
ADANA VALİLİĞİ
İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
 
HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN EL HİJYENİ İLE İLGİLİ BASIN BÜLTENİ
 
El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini almalıdır. Pek de önemsemediğimiz bu konu ile ilgili eğitimler çocukluk çağlarından itibaren başlamalı ve yaşa,  kişiye, mesleğe özel eğitimlerle devam etmelidir. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşam içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için, toplu yaşam alanları ve çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.
 
Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır. Bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar gibi mikroorganizmalar vücutta uygun ortam bulduklarında çoğalarak hastalık yaparlar. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Hapşırma ile 4500–1.000.000, öksürme ile 3500, konuşma ile 500-1000 partikül ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.
 
Ellerimizle kirli eşya ve gereçlere dokunarak, kontamine oluruz. Hatta biz de başkalarını kontamine ederiz. Yani mikropları yayarız ve başkasından da alırız. Kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlığını da tehlikeye sokarız. Kaşınmak, göz, ağız, bıyık, burun, kulak elleyerek ellerimizde bulunan mikropları her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.  Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, ishal, verem vs. gibi bir çok bulaşıcı hastalık ellerin hijyen yetersizliği nedeniyle bulaşabilmektedir.
Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız?
  • Her tuvalete gittikten sonra
  • Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
  • Yemek hazırlamadan önce,  yemek öncesi ve sonrası
  • Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyve dokunduktan sonra
  • İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
  • Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
  • Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
  • Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
  • Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
  • Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
  • Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
  • Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra
  • Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra
Nasıl El Yıkamalıyız?
Çok kalabalık yerlerde, uygun olmayan zamanlarda, tuvaleti olmayan yerlerde,  sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır. Ellerimiz bol su ile avuç içi, el sırtı, parmak araları, tırnak yüzeyleri ve bileklerin her tarafına temas ederek 3- 5 dk. da temizlenmelidir. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanmalı, kağıt havlu veya şahsi havlu ile iyice kurulanmalıdır. Kağıt havlu ile musluk kapatılarak çöp kutusuna atılmalıdır. Kurutma varsa iyice kurutulmalıdır. Sağlık ve gıda işinde çalışanlarda el hijyeni toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Sosyal el yıkamada elde gözle görünür kir ve geçici mikroorganizmaların uzaklaştırılmasından ibaret olup 15 sn kadar sürer. Hijyenik el yıkama  ise 3-5 dakika sürer Avuç içi, parmak araları ve bilekler başta olmak üzere ellerin her noktası titizlikle yıkanır. İdeal olan hijyenik el yıkamadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
                                                                                                                                                                                 A D A N A  V A L İ L İ Ğ İ