MALİYE BAKANI SAYIN NACİ AĞBAL, İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ
Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya gelen Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, Adana Sanayi Odası'nca düzenlenen "İstihdam ve Üretimin Desteklenmesine Yönelik Yeni Düzenlemeler" konulu toplantıda iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi.
Vali Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekilleri Fatma Guldemet Sarı, Mehmet Şükrü Erdinç,Tamer Dağlı ve Zülfikar İnönü Tümer, oda başkanları, Maliye Bakanlığı bürokratları ve işadamlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, talep ve beklentilerini anlattı.
Zeki Kıvanç'ın ardından kürsüye gelen Vali Mahmut Demirtaş ise konuşmasında, Adana'nın genel durumuna ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Vali Demirtaş, "Sayın Bakanım, Sayın Milletvekillerimiz,Sivil Toplum Kuruluşlarımızın Değerli Yöneticileri, Kıymetli İşadamlarımız, Değerli Basın Mensupları, Adana Sanayi Odasının öncülüğünde düzenlenen programa katılımlarıyla bizleri onurlandıran Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'a hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.Sayın Bakanım. Adana; verimli toprakları, transit ticaret yollarına yakınlığı gibi artılarıyla yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu'nun en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Cumhuriyet'ten sonra özellikle tarıma dayalı sanayinin gelişimi ile birlikte bir çekim alanı oluşturmayı başarmış, güneyin en gözde tarım, sanayi ve ticaret şehri haline gelmiştir.Sayın Bakanım, Kıymetli Konuklar, Son yıllarda Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar, terör olayları, 15 Temmuz darbe girişimi ve akabinde ekonomimizi hedef alan saldırılar karşısında, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hükümetimizin ve milletimizin göstermiş olduğu dayanışma ruhu sayesinde bütün planlar boşa çıkartılmaktadır. Ortadoğu'daki iç karışıklıklar ve uluslararası finansal krizler nedeniyle zor bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik anlamda yaşatılmak istenen krizler, devletimizin üretime yönelik yeni teşvik paketleri ve istihdam politikaları sayesinde bertaraf edilmektedir.Bizlerde Adana Valiliği olarak, şehrimize yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı girişimcilere yol göstermek ve destek olmak en önemli önceliğimizdir. Sosyal ve ekonomik politikalarımızın sacayağını oluşturan istihdam konusuna da gereken hassasiyeti göstermekteyiz. Sağlanan istihdam neticesinde elde edilen katma değerin ülkemize ve bu şehrin insanına refah ve huzur olarak döneceği aşikârdır. Sayın Bakanım, Adana Sanayi, İş ve Finans dünyasının bir takım sıkıntılarına rağmen, yaptıkları yatırımlar ve yeni projeler geleceğe dair umutlarımızı diri tutmaktadır.
Adana'nın iş ve finans hayatındaki bu dinamik yapısına başta şahsınızın ve hükümetimizin bugün olduğu gibi gelecekte de yardımlarını ve desteklerini esirgemeyeceğine olan inancımız tamdır.Bu vesile ile Adana Sanayi Odasının tertiplediği bu etkinlikte bizleri yalnız bırakmayan Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'a tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum" cümlelerine yer verdi.
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal ise konuşmasında teşvikler ve destekler neticesinde, 2017'de özel sektöre, iş gücüne ve çalışanlara 22 milyar liralık imkan oluşturduklarını söyledi.
Son dönemde işsizlik oranlarında bir miktar artış yaşandığını belirten Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, ekonomideki daralmanın işsizlik oranlarında artışa neden olduğunu, özellikle 2017'de istihdama çok güçlü bir destek vermek üzere karar aldıklarını dile getirdi. Bakan Ağbal, "Burada ne yapıyoruz? 2016 Aralık ayı itibariyle, işletmelerde çalıştırdığınız işçi sayısı kaç, onun üzerinde ne kadar ilave işçi çalıştırırsanız, bütün bu ilave işçilerin gelir vergisi devletten, sosyal güvenlik primi işveren hissesi devletten, sosyal güvenlik primi işçi payı devletten, işsizlik sigortası fonu ödemesi devletten, damga vergisi ödemesi devletten. Yani 773 lira 4 kuruş tamamen devlet tarafından karşılanıyor." ifadesini kullandı.
Asgari ücretin net bin 404, brüt asgari ücretin ise 2 bin 178 lira olduğunu söyleyen Bakan Ağbal, bu aradaki 773 liranın devlet tarafından karşılandığını, bununla iş gücü maliyetinde yüzde 35 indirim sağladıklarını dile getirdi.
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, bu imkanın 2017 boyunca süreceğini aktararak şöyle devam etti: "Bununla hem çalışanımız hem de işletmelerimiz kazanacak. Zaman zaman hayretle izliyorum. Burada sağlanan imkan, sanki sadece işletmelerimize sağlanıyor da çalışanlarımız bundan istifade etmiyor gibi bir şey söyleniyor. Buna şaşırmamak mümkün değil. Bu imkan neticede ne sağlıyor? Geçmiş 3 ayda, iş gücü piyasasında iş arayıp da bulamayan insanlara iş imkanı sağlıyor. Burada çalışan, çalışmak isteyen, iş arayan kazanıyor. Böylelikle istihdamı artırıyoruz. İşletmelerimiz bakımından doğrudur, maliyetleri aşağı çekiyoruz, ama öbür taraftan da kabul edelim ki iş ve aş arayan insanımıza da bu sayede devlet olarak iş ve aş üretmiş oluyoruz. Biz burada meselelere yaklaşırken, 'toplum ve millet kazansın, hepimiz kazanalım' diye baktık. Bu teşviki de bu anlamda getirdik. Devlet üzerine düşeni yaptı, bütün maliyetleri düşürdü."
Verdikleri desteğin bütçeye maliyetinin 12,3 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, "Bu imkandan millet olarak hep beraber yararlanıyoruz. Başta da iş arayan kardeşlerimiz yararlanmış olacak." dedi.
KOBİ'LERE KULLANDIRILACAK 50 BİN LİRALIK KREDİ
Ocak, Şubat ve Mart'ta, işletmeler tarafından ödenmesi gereken SGK primlerini ertelediklerini anımsatan Bakan Ağbal, "Bunları faizsiz şekilde, 9 ay süreyle erteledik. 11,2 milyon sigortalının primleri ertelenmiş oldu." şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, Kredi Garanti Fonundan yararlanma koşullarını kolaylaştırdıklarını, süreci basitleştirdiklerini belirterek, bu sayede 250 milyar liralık kredi hacmi oluşacağını dile getirdi.
KOBİ'ler için 50 bin liralık kredi imkanı sağladıkları anlatan Bakan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada yaklaşık 250 bin esnafımız, başta mikro işletmeler olmak üzere bu imkandan yararlanacak. 20 Şubat'a kadar işletmelerimiz KOSGEB'e müracaatlarını yapacak. 27 Şubat'ta şartları taşıyan işletmelerimiz belirlenecek ve bu imkandan yararlanacaklar. Özellikle mikro işletmelerimiz bakımından önümüzdeki dönemde ciddi anlamda rahatlama meydana getirecek. Burada kullanılacak kredide, Kredi Garanti Fonunun teminatı kullanılacak."
VERGİSİNİ ZAMANINDA ÖDEYENE YÜZDE 5 İNDİRİM
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, vergisini zamanında ve düzenli ödeyenlere yönelik çalışmalar hakkında bilgi verirken de şunları söyledi: "Beyanname veren bir mükellefimiz, geçmiş 3 yılda beyannamelerini süresinde vermişse, bu beyannameler üzerinden hesaplanan vergisini süresinde ödemişse ve geçmişte de vergi denetimlerinde herhangi bir sıkıntısı olmamışsa, bu mükellefin hesaplanan vergisinin yüzde 5'ini almayacağız. Bunu da inşallah 2018 Mart'ında başlatıyoruz. Sebebi de Gelir İdaresi Başkanlığımız geçmişe dönük bu sistemi kuracak ve ilk defa inşallah 2018 beyannameleri üzerinden bu imkana kavuşacağız. Aslında bu iyi bir başlangıç, biz vergisini düzenli ödeyene bu 5 puan indirimle yetinmeyeceğiz. Bu şekilde vergi ödeme karnesi çok iyi olan mükelleflerimize başka imkanlar da getireceğiz. Katma Değer Vergisi iadelerinde daha indirimli oranlar uygulayacağız. Zor duruma düştüğünde bu mükelleflere kolaylıklar getireceğiz. İstiyoruz ki, vergiye gönüllü uyumu desteklemiş olalım."
"CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE HIZLI VE ETKİN KARAR ALINACAK"
İleriye dönük kalkınma reformu gündemlerine de değinen Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, "Ülkeyi kalkındıracak, üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artırmak üzere ileriye dönük gündemimize bakıldığında, temel reform alanının en başında, cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu değerlendiriyoruz. Önemli ve köklü bir değişiklik. Ekonomi yönetimi bakımından baktığım zaman, daha hızlı ve etkin karar alabilen, bürokrasinin azaldığı, sorunlara çok daha hızlı şekilde çözüm üreten bir sistem olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, demokrasinin güçlendirilmesi noktasında daha önemli ve köklü adımları önlerindeki dönemde atacaklarını, yargı sisteminin etkinleştirilmesi gerektiğini, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını da güçlendirmeleri gerektiğini anlattı.
İş hukukunda çok yeni ve etkin sistemler kurmak zorunda olduklarını ifade eden Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, eğitim sisteminin de etkinleştirilmesi için çalışacaklarını bildirdi.
"YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLER ÜRETEN BİR ÜLKE OLMALIYIZ"
Konuşmasında, üretim ve ihracatın yapısının önemine vurgu yapan Bakan Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, "Maalesef üretimde düşük-orta teknoloji üreten bir ülkeyiz. Mutlaka bundan sıyrılıp orta ve yüksek teknoloji ürünler üreten bir ülke olmak zorundayız. Bu dönüşümlerin hayata geçirilmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, bu düzenlemeleri devlet kurumlarının uygulayacağının altını çizerek şunları kaydetti:
"Devlet kurumları etkin çalışmıyorsa, bürokrasi üretiyorsa, işleri yavaşlatıyorsa o zaman ne oluyor, istediğiniz kadar yasa yapın vatandaş bundan istifade edemiyor. Bu yüzden kamu yönetiminde sadelik, hiyerarşinin azaltılması, hesap verebilirliğin ve şeffaflığın artırılması en önemli önceliklerimiz. Bürokrat hesap verecek, kamu yöneticisi hesap verecek, siyasetçi de hesap verecek. Hesap vermeyen kimse olmayacak. Hesap veren sistem kendini dönüştürür, değiştirir, adaleti ve eşitliği sağlar. Onun için hiçbir zaman şeffaflıktan ve hesap verebilirlikten korkmadık. Bunları da hep beraber güçlendirmek zorundayız."
Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, bütçe disiplinini sağladıklarını, kaynakları daha etkin kullanacaklarını da sözlerine ekledi.
Soruların yanıtlanmasıyla süren toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.